Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Het kan simpeler en slimmer

Aniek Fikken legt uit: “Ik zag dat een goede werk-privé balans vaak ver te zoeken was in de huidige vijfdaagse werkweek. Het is tijd om dingen anders te doen. We kunnen niet verwachten dat mensen in hun beperkte vrije tijd alles kunnen doen wat hun privéleven vereist, en tegelijkertijd in werktijd efficiënt, creatief, innoverend en probleemoplossend zijn.”

Een andere manier van werken

“Mijn gevoel zei dat Ecare twee doelen kon verenigen; werkgeluk realiseren met een vierdaagse werkweek en tegelijkertijd de productiviteit van het bedrijf behouden of zelfs verbeteren.” In juli 2022 heeft Ecare de transitie naar holacratisch werken ingezet, in combinatie met GreenOn. “Ik dacht, als we dit kunnen implementeren en we slimmer en efficiënter gaan werken, dan ligt de weg voor de vierdaagse werkweek open."

Holacracy en GreenOn

Holacracy past heel goed bij het DNA van Ecare, dat al sinds de oprichting een organisatie is waar zeggenschap door medewerkers centraal staat. “Holacracy omarmt de individuele mens, autonomie en het creatief probleemoplossend vermogen. Het geeft eigenaarschap en verantwoordelijkheid aan alle collega’s, via gedistribueerde autoriteit. Dit zorgt ervoor dat we snel kunnen besluiten en zeer doelgericht kunnen werken”, stelt Aniek Fikken. GreenOn bood een raamwerk voor het werken met rollen, voorspelbare processen en het recht om ‘nee’ te zeggen. Dit zijn de zachte componenten die holacratisch werken heel mooi aanvullen.


In juli vorig jaar hebben we de transitie ingezet. Met allereerst natuurlijk de aankondiging naar onze medewerkers. Deze werd over het algemeen met groot enthousiasme ontvangen, met hier en daar ook wat twijfels.

Enthousiastelingen & sceptici

“Ik moet toegeven dat ik aanvankelijk sceptisch was over de vierdaagse werkweek en de transitie naar holacracy”, aldus Edwin, ontwikkelaar bij Ecare. “Minder werken, ja daar was iedereen natuurlijk wel enthousiast over. Dat vond ik wel een risico. Je koppelt er meteen een behoorlijke verwachting aan bij mensen. Terwijl het doel was: efficiënter gaan werken, niet per se minder. Ook had ik mijn twijfels bij de mate van verantwoordelijkheid die iedereen zou moeten gaan dragen.”

“Ik kan me nog goed herinneren dat Aniek ons voor het eerst vertelde over de transitie naar holacratisch werken en de vierdaagse werkweek,” zegt Frank, ook ontwikkelaar bij Ecare. “Meteen voelde ik een vonk van enthousiasme. Als software ontwikkelaar heb ik in de vijf jaar dat ik bij Ecare werk altijd al een zekere mate van autonomie en vrijheid genoten. Maar deze veranderingen beloofden nog meer ruimte om mijn ideeën te uiten en beslissingen te nemen. Bovendien was het vooruitzicht van een vierdaagse werkweek ook erg aantrekkelijk, omdat ik wist dat dit zou zorgen voor een betere werk-privébalans en meer tijd om op te laden. Ik stond er helemaal voor open om hier mee te beginnen.”