Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Coen bouwde jaren geleden al een AI model om onze software slimmer te maken, maar nu openAI beschikbaar is, is hij niet meer te stoppen! Hij stuitert van de ideeën en de eerste prototypes worden al druk getest door onze collega’s. Hij vertelt over de spannende mogelijkheden van openAI en waarom hij denkt dat deze technologie onze sector volledig op zijn kop gaat zetten.“


Ik ben niet zo’n moraalridder, maar ik vind het wel fijn dat het werk wat ik doe er toe doet in de maatschappij. Het geeft me voldoening als ik het verschil kan maken. "En dat gevoel heb ik al jaren bij Ecare.”


“Als klein kind speelde ik altijd met Lego." Volgens mijn moeder was ik twee jaar oud en moest de Duplo al vervangen worden door Lego. Ik kon me uren vermaken met het bouwen en afbreken van Lego-constructies. Het bouwproces was voor mij belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Ik bouwde, brak af, bouwde opnieuw, enzovoort. Mijn hoofd zat altijd vol ideeën over wat ik wilde maken. "Nu als ontwikkelaar, heb ik die ideeën nog steeds en wil ik ze - net als dat kleine jongetje van toen - graag realiseren.”

“Bij Ecare heb ik de vrijheid om mijn ideeën uit te werken en te experimenteren." Natuurlijk werken ook wij met strakke backlogs, je bent verantwoordelijk voor je eigen taken. Maar we worden ook gestimuleerd om te experimenteren met nieuwe technieken. “En dat doe ik met zo’n fascinerende techniek als Chat-GPT van OpenAI maar al te graag! "De voordelen die het ons biedt, zijn werkelijk verbluffend.”


“AI heeft me altijd al gefascineerd. Jaren geleden ben ik al eens begonnen met het bouwen van een model waarmee we het aandachtsgebied ‘sociaal contact’ wilden kunnen identificeren op basis van tekst. De eerste drie weken was ik kwijt aan het opzetten van de infrastructuur, daarna begon ik met het bouwen van het model. Het kostte me weken om tekstvoorbeelden te beoordelen en te labelen als ‘wel’ of als ‘geen sociaal contact’. Het AI model moest echt getraind worden, waarbij ik moest kijken naar de uitkomsten, hoe het reageerde op de dataset en waar het model fouten maakte. Ontzettend bewerkelijk en heel erg tijdrovend.”

“Maar nu, met behulp van Chat-GPT van OpenAI, is het proces veel eenvoudiger geworden. Als ik nu dezelfde dataset voorleg aan Chat GPT, de 42 aandachtsgebieden van de Omaha System systematiek mee geef en vraag welke gebieden van toepassing zijn, haalt Chat GPT niet alleen de relevante aandachtsgebieden uit de tekst, maar legt ook nog eens uit waarom ze relevant zijn. Het is bijna onvoorstelbaar! Een paar jaar geleden hadden we hier een heel team van data scientists voor nodig, en nu kan het met een paar klikken!”


“Chat GPT is naar mijn mening een tool waarmee iedereen, ongeacht zijn of haar vaardigheden, 80% van het werk kan verzetten. De initiële opzet is vaak al zo goed dat je alleen nog maar kleine aanpassingen hoeft te doen om het naar jouw behoeften in te zetten.

Het kan helpen bij het schrijven van unit tests, het opsporen van fouten in de code, de toepassingen zijn legio.”

“Zo ben ik zelf bezig met een prototype met de toepasselijke naam ‘Chat ECD’. Ons huidige ECD - elektronisch cliënten dossier heeft een menustructuur waarbij zorgmedewerkers handmatig door het ECD moeten navigeren, om op de juiste plaatsen de juiste informatie toe te voegen of op te roepen. Het idee van Chat ECD is, dat zorgmedewerkers via tekst of spraakberichten opdrachten kunnen geven aan het ECD. Met de opdracht: “Nieuwe cliënt aanmaken” navigeert Chat ECD je direct naar het formulier om een nieuwe cliënt aan te maken. Geef je in dezelfde spraakopdracht ook al meteen de cliëntgegevens mee - naam, geboortedatum, enzovoort -, vult het deze gegevens automatisch in en schrijft ze op de juiste plek in het ECD voor je weg. Als medewerkers hoef je alleen nog maar te controleren of de gegevens correct zijn overgenomen en op ‘opslaan’ te klikken. Dit bespaart minstens een paar minuten per formulier, en dat is slechts één hele kleine toepassing. Ik ben al bezig met het verkennen van nieuwe mogelijkheden en uitbreidingen van de applicatie.”

“Natuurlijk zijn er ook uitdagingen en zorgen bij een techniek als Chat-GPT die we moeten aanpakken. Een belangrijk aspect is de veiligheid van gevoelige data. Daar is al strenge regelgeving voor, waar we ook aan kunnen voldoen. Een andere belangrijke overweging is dat Chat-GPT nooit beslissingen mag nemen. Het kan een zorgverlener helpen en heel veel tijd besparen, maar het mag nooit een diagnose stellen. De zorgverlener blijft ten alle tijde in de lead en neemt de uiteindelijke beslissingen.”


“Al met al biedt de samenwerking met OpenAI het gebruik van AI-technologie zoals Chat GPT enorme voordelen voor de gebruikers van ons elektronisch cliëntendossier. Het kan taken vereenvoudigen en versnellen, de efficiëntie verhogen en biedt legio nieuwe mogelijkheden voor zorgverleners. Daarom zijn we bij Ecare vastbesloten om de mogelijkheden van deze nieuwe techniek te integreren in onze applicatie. We blijven oefenen, leren en werken aan het optimaliseren van ons ECD om tegemoet te komen aan de behoeften van zorgprofessionals in Nederland. Een volledig spraakgestuurd ECD, dat is mijn droom. En ik ben vastbesloten om dit te realiseren.”